Tränarkarusellen – Vem får lämna först?

Sommaren börjar lida mot sitt slut, det är en sak som är säker i Sverige. I Italien är det bara en vecka kvar till premiären i Serie A och månader kvar till hösten slår in. Under sommarmånaderna har både jag och Sebastian praktiserat som proletärer på lokaltidningsredaktioner i Småland, någonting som lämnat bloggen skrivkrampsblank. Men nu ska det bli slut med det. Lokaltidningslivet är slut för min del, vilket äntligen kan ge tid för ett rejält dyk in i den italienska fotbollens värld igen.

Det första jag vill bjuda på är en spådom, en tränarspådom. Jag vågar nästan påstå att alla de som följer fotbollen i Europa vet att lagen i Serie A mer än gärna avverkar ett par tränare per klubb under en säsong. Vem blir det då som får äran att sparka igång tränarkarusellen, vem får gå först under seriespelet? Ja, i och med att serien inte startat så finns ingen fakta att tillgå. Men, jag har två kandidater som jag rankar som lågoddsare till priset ”Första tränaren ut”.

Luciano Spalletti
Certaldosonen Luciano Spalletti lyckades i Roma förra året. Visst, relationen med ikonen Francesco Totti skar sig någonting rejält under våren. Men, Spalletti matade Stadio Olimpico med goda resultat och bländande fint spel mellan varven. Säsongen resulterade i en andra plats och CL-spel denna säsong. Många hade gärna sett en förlängning med tränaren, som lämnade huvudstadsklubben för toppantagonisten Inter. Inter, ett lag med en fin trupp och höga ambitioner. En klubb som just nu lider av lillebrorsyndrom efter Milans fina sommartransfer. En klubb med ett två äpplen högt tålamod. Skördar inte Spalletti resultat omgående kommer han att bli kritiserad. Värre blir det för honom om Milan presterar. Därför tror jag att Spalletti har en god chans till att få lämna först. Inter lyckades inte riktigt knyta ihop alla lösa ändarna under säsongen förra året. Är Spalletti mannen att göra det, det återstår att se.

Fabio Pecchia

Tränare i ”nykomlingen” Hellas’ Verona. Venetoklubben kan väl ej kallad nykomlingar, trots att de är tillbaka i Serie A efter en säsong i divisionen under. Ett jojo-lag som huserar i botten av tabellen och flyger lite titt som tätt mellan serierna. Pecchia var med och lyfte upp Hellas från Serie B genom att placera sig på en andraplats i tabellen, bakom succélaget SPAL som är tillbaka i högstaligan efter en 49 år lång frånvaro.
Hellas kommer inte vilja åka ur och kommer definitivt inte vilja parkera sig i botten omgående. Visst, regionskomkurenten Chievo är väl inget höjdarlag heller. Men har sett stabilare ut än Hellas, där man vill stanna mer än ett år i finrummet. Lyser de goda, välsmakande trepoängarna med sin frånvaro redan i början av säsongen. Kommer Pecchia få packa ihop sitt pick och pack, för att lämna Verona. En skicklig tränare som varit assisterande i några av värdens största klubbar(Real Madrid, Newcastle, Napoli) tippar jag som en av två kandidater, trots att han ska vara populär.

Klassikern
Det går inte att tippa tränarkarusellen utan att nämna Udinese. Klubben med högre omsättning i truppen än, jag vet faktiskt inte… Under 2016 avverkade de fyra tränare och är kända för att sparka tränare enligt en närmaste löpandebandprincip. Udinese går in i Serie A med Luigi Delneri vid rodret, de avslutar säkert inte serien med honom. Men, jag vill ändå ha två namn före Delneri på listan.

Ciao!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *