Spallettis vara, eller icke vara…

Roma tågar på i Serie A. I helgen spelade Giallorossi mot Atalanta och fick med sig 1-1 från matchen. Det var med säkerhet många fans som hade sett tre poäng till Roma, men i och med att laget förlorade med 2-1 under hösten kanske det var rättvist att dela på poängen.

Att denna säsong varit ett glädjebesked för de som följer huvudstadsklubben är ingenting att hymla med. Det anfalls- och försvarsspel som präglats av sjukligt dålig organisation och effektivitet de senaste säsonger har flutit på satt sig med en cementerad grund. En målskytt i Dzeko har ur askan fötts till en stekhet striker av rang i Europa. Mittfälltsmotorn och tvåvägsspringande Radja Nainggolan har varit ett styrkebesked både framåt och bakåt. Mittfältet med Strootman, De Rossi och ”Ninja” har varit mer eller mindre prickfritt under stora delar av säsongen. Att Paredes börjat producera och leverera har inte skadat truppen heller. Inte heller har Salah och El Shaarawys återuppståndelse gått särskilt många fotbollsintresserade förbi. Allting har helt enkelt klaffat. Att slagskeppet Juventus, mer eller mindre, ser ostoppbara ut är en mindre uppskattad historia i huvudstaden..

Luciano Spalletti är åter vid rodret i Roma. Den 58-åriga tränaren från Certaldo var även i klubben 2005-2009, en tid som resulterade i en seger i Coppa Italia säsongen 07/08. Denna säsong blir utan troféer av rang, trots en starkare säsong på länge. Ändå tyder allting på att Spalletti tackar för sig efter säsongen och lämnar tränarplatsen på Stadio Olimpico. Frågan blir då, vem kan fylla platsen efter Spalletti?

Claudio Ranieri 

Mannen, myten, legenden. Claudio Ranieri gjorde det omöjlig möjligt med Leicester och vann Premier League förra året. Han tog Fiorentina från Serie B till Serie A under 1993 och vann både Coppa Italia och SuperCoppa Italiana med de lila. Ranieri tog över efter Spalletti i Roma 2009-2011 och ledde laget till en 2:a plats i Serie A under säsongen 09/10. Ranieri är även Romanista själv, någonting som gör honom till en lite hetare kandidat. Trots att Ranieri hunnit bli 65 år gammal, verkar det ännu finnas krut i romaren.

Davide Ballardini

Davide Ballardini är egentligen känd för att aldrig stanna i en klubb mer än en säsong och ska vara svår att jobba med för både styrelse och spelare. Ändå spekuleras det om att den forna Lazio coachen ska vara en kandidat för Roma. Senast Ballardini var på Olimpico, som tränare för Lazio, resulterade det i en SuperCoppa Italiana-titel till huvudstaden.

Cesare Prandelli

Det var inte särskilt länge sedan Prandelli var en av de högst aktade fotbollstränarna i Italien och skördade framgångar. Prandelli tog Fiorentina till kvartsfinal i Champions League 07/08, Italienska landslaget till EM-final 2012. Efter 2012 föll inte bitarna på plats för Prandelli längre och 2014 fick Breciasonen signera sitt avsked från Gli Azzuri efter en katastrofal VM-turnering. Efter två mindre lyckade sejourer i Galatasaray och Valencia är Prandelli nu klubblös och aktuell för huvudstaden. Sejouren för Prandelli i Roma 2004 vill nog många som sympatiserar med Roma glömma. Tre tränarbyten på en säsong och klubben slutatde på en 8:e plats. Vill Prandelli ta revanch!?

Giuseppe Iachini 

Den enda fotbollstränaren i världen som står på tränarbänken i full kostym och en keps? Inte nog med att Iachini kommer undan med att bära keps till kostym, han lyckades även sitta kvar som tränare för Palermo under två hela år. En prestation som nästan kan liknas med Wengers truimf i Arsenal, i alla fall om man mäter med Palermo mått. Iachini nämn som en kandidat till Roma, men frågan är om han egentligen är särskilt aktuell. Känns som att sparken från Udinese tidigare under säsongen efter bara 8 matcher inte är tillräckligt starkt för att kunna slåss med de andra kandidaterna.

Serse Cosmi

Om det går att ifrågasätta Iachinis stil så är Cosmi en man som har bättre koll på mode. Cosmi har väl egentligen aldrig varit på tal för att leda ett av de större lagen i Serie A, men är ett spännande namn. Cosmi är en väldigt duktig talangförädlare och fick bland annat Marco Materazzi att göra 12 mål under en(!) säsong under Cosmis tid i Perugia. Jag tror inte Serse Cosmi är aktuell för Roma och blir nog aldrig det, däremot är Perugiasonen ett spännande namn som i allra högsta grad borde vara redo för chansen i Serie A på riktigt.

Att försöka sia om utgången i vem som tar över efter Spalletti, om Spalletti lämnar, är kanske inte det enklaste. Ranieri och Prandelli känns som de vassaste kandidaterna till att efterträda Spalletti på Olimpico och Trigoria. Det som talar för de båda är den konservativa inställningen till att testa nya tränare i Giallorossi, sedan sitter de båda på en gedigen meritlista som väger över till deras fördel.

Varken Cosmi eller Iachini kanske är aktuella för att ta över efter Spalletti i Roma. Däremot är det högaktuella för DueDueCalcios modetävling, vem har bäst stil?

 

Serse Cosmi
Giuseppe Iachini

 

Ciao!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *